Jakiś czas temu miałam okazję spróbować podobnej sałatki. Nie mając pomysłu na kolację przypomniałam sobie o tej sałatce i postanowiłam coś pokombinować... Wyszło...jak wyszło :) Jednym smakuje, inni stwierdzili, że byłaby lepsza, gdyby była bardziej pikantna. Orzeszki piniowe spokojnie możecie zastąpić orzechami nerkowca czy włoskimi - nie wiele wniosły w tą sałatkę :) Spróbujcie i podajcie swoje wersje :) Zachęcam również do przesyłania zdjęć Waszych potraw wykonanych z przepisów z mojego bloga, by mogły się znaleźć na fanpagu na Facebook'u bloga :)
Potrzebujemy (6 - 8 porcji):
- 1op świeżego szpinaku,
- 250g makaronu (Lidl),
- 1 mała czerwona cebula,
- mały słoik pomidorów czereśniowych, suszonych (Lidl),
- 1op sera bałkańskiego (Lidl),
- 50g orzeszków piniowych,
dressing:
- 3 łyżki oliwy,
- 0,5 papryczki chilli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka wody,
- sól,
- pieprz.
Szpinak umyć i osuszyć. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Orzeszki uprażyć na suchej patelni - do zarumienienia i wystudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić do dużej miski. Pomidory odsączyć z zalewy i wrzucić do miski. Osuszony szpinak pokroić w paski/większą kostkę. Ser bałkański pokroić w kostkę. Dodać wystudzony makaron i orzeszki - wymieszać. W garnuszku przygotować sos: wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekaną chilli, sok z cytryny, wodę, sól i pieprz. Wymieszać, wlać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Zastanawia mnie ten ser bałkański, wydaje mi się, że go jeszcze nie próbowałam. Dobry jest?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie - sto razy lepszy niż te fety z mlekovity i innych. Od kiedy go spróbowałam to tylko ten kupuję.
UsuńW lidlu, a wygląda tak:
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ser-typu-Balkanskiego-Pilos.html