18 czerwca 2015

Sałatkowo: makaronowa ze szpinakiem

Jakiś czas temu miałam okazję spróbować podobnej sałatki. Nie mając pomysłu na kolację przypomniałam sobie o tej sałatce i postanowiłam coś pokombinować... Wyszło...jak wyszło :) Jednym smakuje, inni stwierdzili, że byłaby lepsza, gdyby była bardziej pikantna. Orzeszki piniowe spokojnie możecie zastąpić orzechami nerkowca czy włoskimi - nie wiele wniosły w tą sałatkę :) Spróbujcie i podajcie swoje wersje :) Zachęcam również do przesyłania zdjęć Waszych potraw wykonanych z przepisów z mojego bloga, by mogły się znaleźć na fanpagu na Facebook'u bloga :) 

Potrzebujemy (6 - 8 porcji):
- 1op świeżego szpinaku, 
- 250g makaronu (Lidl),
- 1 mała czerwona cebula, 
- mały słoik pomidorów czereśniowych, suszonych (Lidl),  
- 1op sera bałkańskiego (Lidl), 
- 50g orzeszków piniowych, 
dressing:
- 3 łyżki oliwy, 
- 0,5 papryczki chilli, 
- ząbek czosnku, 
- łyżeczka soku z cytryny, 
- łyżeczka wody, 
- sól, 
- pieprz. 

Szpinak umyć i osuszyć. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Orzeszki uprażyć na suchej patelni - do zarumienienia i wystudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić do dużej miski. Pomidory odsączyć z zalewy i wrzucić do miski. Osuszony szpinak pokroić w paski/większą kostkę. Ser bałkański pokroić w kostkę. Dodać wystudzony makaron i orzeszki - wymieszać. W garnuszku przygotować sos: wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekaną chilli, sok z cytryny, wodę, sól i pieprz. Wymieszać, wlać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.  


2 komentarze:

  1. Zastanawia mnie ten ser bałkański, wydaje mi się, że go jeszcze nie próbowałam. Dobry jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie - sto razy lepszy niż te fety z mlekovity i innych. Od kiedy go spróbowałam to tylko ten kupuję.
      W lidlu, a wygląda tak:
      http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Ser-typu-Balkanskiego-Pilos.html

      Usuń