4 czerwca 2015

Śniadaniowe, ryżowe naleśniki

Kiedy sobota jest wolna od pracy to wyjątkowa sobota i trzeba zrobić również wyjątkowe śniadanie :) Zdecydowałam się więc, na już dawno upatrzone naleśniki z mąki ryżowej, które widziałam u Pączka :) Wyszło bardzo pysznie :)
Ciasto może wydać wam się zbyt lejące, ale jest OK. Pamiętajcie, by przed każdym wylaniem naleśnika na patelnię zamieszać ciasto, bo mąka osiada na dno. Powodzenia! :) 


Potrzebujemy (7szt.): 
- 3/4szkl mąki ryżowej, 
- 0,5szkl mleka, 
- 0,5szkl wody lekko gazowanej, 
- 2 jajka, 
- 1 łyżeczka miodu, 
- 1 łyżeczka oleju, 
- szczypta soli, 
do podania:
- konfitura z wiśni, lub borówek, owoców leśnych... co kto lubi :)

- cukier puder, 
- opcjonalnie owoce. 

Mąkę wsypać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 10min. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Smażyć naleśniki z obu stron. Przełożyć dżemem, oprószyć cukrem pudrem i ew położyć świeże owoce. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki na śniadanie! Dają energię i gwarantują dobry humor przez cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, naleśniki to nie nic! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pysznie wyglądają :) póki co mam inny plan żywienia, ale za pewien czas z pewnością wypróbuję :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń