7 lipca 2015

Zapiekany omlet caprese

Wolna sobota, piękny i ciepły poranek to idealny czas by zjeść śniadanie na świeżym powietrzu :) Padło na zapiekany omlet, który wymaga ode mnie trochę więcej czasu niż mam go na przyszykowanie śniadania w tygodniu. Wyszedł pyszny i na pewno do powtórki :)
Pięknie się dzień rozpoczął i równie pięknie skończył. To był bardzo udany weekend! :) 



Potrzebujemy (2 -4 osoby):
- 5 jajek, 
- 0,5szkl mleka, 
- 1 czubata łyżka mąki, 
- sól, 
- pieprz, 
- pomidor, 
- 1 kulka mozzarelli, 
- zioła prowansalskie. 

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry. Jajka wbić do garnuszka i dobrze wymieszać z mlekiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Wlać do formy. Plastry pomidora i mozzarelli układać na zakładkę. Oprószyć ziołami prowansalskimi. 
Piec w 180st. ok 20min.   


3 komentarze:

  1. O, Oleńka, na pewno wypróbuję! Lubię zapiekanki z pomidorem i mozzarellą na grahamkach, to omletu nie zrobię?;)

    OdpowiedzUsuń