30 grudnia 2015

Smak dzieciństwa: makowiec shogun

Wilgotne ciasta to teraz to co teraz lubię najbardziej! :) Makowiec z przepisu mojej mamy to smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Jest cudowny!

To już ostatni post w tym roku. Z tego miejsca chciałabym życzyć Wam, aby ten nadchodzący Nowy Rok był dla Was lepszy niż ten mijający, by przyniósł Wam dużo radości i nowych, pysznych smaków!! Dziękuję, że jesteście!! :) 



Potrzebujemy (forma 30x45cm):
- 400g maku,
- 2szkl wody, 
- 2szkl mleka, 
- 2 płaskie łyżki masła, 
ciasto:
- 300g cukru, 
- 250g masła, 
- 9 jaj, 
- 600g jabłek, 
- 9 łyżek kaszy manny, 
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
- szczypta soli,
polewa:
- 2 łyżki śmietany, 
- 2 łyżki masła, 
- 2 łyżki kakao, 
- 2 łyżki cukru. 

Mak zalać wodą i mlekiem, dodać masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok 15min (aż mak będzie miękki). Przelać na sitko i pozostawić najlepiej na całą noc. Suchy mak zemleć w maszynce do mięsa (drobne oczka) dwa razy. W misce utrzeć masło z cukrem i żółtkami (białka oddzielić i przełożyć do innej miski). 
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach (poprzekrawać tak, by wiórki nie były długie). Przy pomocy gazy opatrunkowej wycisnąć nadmiar soku z jabłek. Do miski z jabłkami dodać kaszę manną i wymieszać. 
Do utartego masła dodawać mak i mieszać, dodać jabłka i wymieszać. Dodać 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. 
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w 160st - do suchego patyczka. Wystudzić. 
Przygotować polewę - wszystkie składniki upłynnić, dobrze wymieszać i polać wierzch ciasta. 

2 komentarze:

  1. Oleńko, w Nowym Roku życzę ci wszystkiego co najlepsze, nieustającej miłości, nieustającej weny twórczej i radości każdego dnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam :) Brzmi mega smacznie :) wszystkiego naj w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń