25 stycznia 2016

Chleb kukurydziany

Przepis na ten chleb znalazłam u Gosi z Galerii Smaku. Pierwszy raz robiłam chleb poczynając od zaczynu... zawsze używałam drożdży suchych. Nie wyszło chyba źle... :) Chleb wyszedł bardzo smaczny i ładny. Polecam :)



Potrzebujemy: 

- 20g świeżych drożdży, 
- 450ml ciepłej wody, 
- 220ml ciepłego mleka, 
- 250g mąki kukurydzianej, 
- 450g mąki pszennej (u Gosi była chlebowa), 
- 2 łyżki oliwy, 
- 15g soli. 

W misce połączyć drożdże ze 100ml wody - dobrze rozmieszać. Dodać po 50g obu mąk, wymieszać i odstawić przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30min. 
Po tym czasie zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto - ręcznie lub mikserem za pomocą właściwej końcówki (hak). Odstawić przykryte czytsą ściereczką na 2godz. 
Ciasto przełożyłam do oprószonej mąką tortownicy i pozostawiłam jeszcze na godzinę do wyrośnięcia, również przykryte ściereczką. 
Piec w 220st przez 45min - u mnie na programie ECO, gdzie piekarnik zachowuje pewną wilgotność - natomiast Gosia zaleca spryskanie piekarnika wodą przed pieczeniem. Po 25min zmniejszyłam temperaturę do 200st. Wystudzić na kratce.


1 komentarz: