1 grudnia 2016

Ciasto jogurtowe

Lekkie, delikatne... w sam raz do popołudniowej kawki. I zapomniałabym... SZYBKIE :) 



Potrzebujemy: 
- 80g oleju, 
- skórka z 1 cytryny, 
- 150g cukru, 
- 3 jajka, 
- 200g mąki pszennej, 
- 120g jogurtu naturalnego, 
- szczypta soli, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- cukier puder do posypania - tak, tak...ja zapomniałam ;)

Piekarnik nagrzać do 180st. Formę natłuścić masłem. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i cukier, zmiksować 10sek./obr.10. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać jajka i wymieszać 30sek./obr.3. Dodać mąkę, jogurt, olej i sól - wymieszać 1min./obr. 5. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 5sek./obr.5. Ciasto przełożyć do formy, piec 30min. Odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem... ;) I podawać ;) 



1 komentarz:

  1. Wczoraj robiłam babeczki jogurtowe z przepisu internetowego i niestety nie wyszły... :( Ale chętnie wypróbuję ten przepis - zwłaszcza, że jest szybki. Mam nadzieję, że tym razem się uda :P

    OdpowiedzUsuń