30 listopada 2016

Jogurt naturalny

W przepisach  na TM można znaleźć jogurt naturalny... :) Zrobiłam i to już nie pierwszy raz. Z 1 porcji wychodzi mi 6 słoiczków 200ml. Jest pyszny, jem go z różnymi dodatkami - owoce, płatki migdałów, syrop klonowy... 

Potrzebujemy:
- 1l świeżego, tłustego mleka, 
- 120g jogurtu naturalnego, gęstego, 
- 50g mleka w proszku (opcjonalnie). 

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. 
Mleko wlać do naczynia miksującego, dodać jogurt, ew. mleko w proszku. W tym miejscu można też dorzucić cukier lub inne słodzidło. Podgrzewać 4min./50st./obr.4. Po tym czasie przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć, owinąć w koc i pozostawić na ok 8 - 10godz. Po tym czasie włożyć do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz