14 listopada 2016

Risotto z chorizo

Szybka, pikantna, jednogarnkowa potrawa :) Najlepiej podać zaraz po przygotowaniu, później ryż "zabiera" nam sos pomidorowy. Jeśli podajecie później to warto dodać trochę wody do garnka by podgrzać i "rozluźnić" risotto. 

Potrzebujemy (4-6 porcji):
- 1 cebula, 
- 250g rosołu (lub bulionu), 
- 250g ryżu do risotto (arborio),
- 100g białego wina, 
- 400g przecieru pomidorowego, 
- 2 pomidory, 
- 1 czerwona papryka, 
- 200g kiełbasy chorizo, 
- 30g oliwy z oliwek, 
- sól, 
- pieprz, 
- natka pietruszki.

Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić na duże kawałki, wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 3sek./obr.4 i przełożyć do miseczki. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrobnić 4sek./obr.5. Zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę, pokrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, dusić 7min/varoma/obr.1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, dodać do naczynia miksującego. Dodać paprykę, przecie pomidorowy, rosół, wino i ryż. Gotować 25min/Varoma/obr.1 (zamiast miarki położyć koszyczek, żeby uniknąć chlapania). Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i wymieszać.  
Można podać posypane parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz