21 listopada 2016

Krem z pieczonych buraków

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków! Bardzo aromatyczna, pikantna. Nadchodzi zima - spróbujcie! Pożywna i dająca dużo, dużo ciepła! :) Wskazówka - jeśli nie chcecie czuć ostrości - zmniejszcie ilość imbiru nawet do 5g.

Potrzebujemy (5-6 porcji):

- 700g upieczonych buraków, 
- 20g świeżego imbiru,
- 1 cebula, 
- 20g masła, 
- 500g rosołu (lub wody), 
- 1 łyżka domowego koncentratu drobiowego (lub warzywnego), 
- 100g soku pomarańczowego, 
- 50g śmietany, 
- sól, 
- pieprz, 
do podania:
- tarty parmezan, 
- jogurt naturalny lub śmietana, lub serek mascarpone. 

Buraki możemy upiec dzień wcześniej. Buraki umyć i osuszyć, położyć na folii aluminiowej, skropić oliwą z oliwek, zawinąć. Piec ok. 1godz w 200st. Wystudzić. Obrać buraki i pokroić je na kawałki. Do naczynia miksującego dać obrany imbir, obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę i rozdrobnić 3sek./obr.5. Zebrać na dno naczynia. Dodać buraki i rozdrobnić 5sek./obr.5 - jeśli jest taka potrzeba zgarnąć wszystko na dno naczynia. Dodać masło i dusić 3min./varoma/obr.1. Dodać rosół, koncentrat drobiowy i gotować 12min./100st./obr.1. Dodać śmietanę, sok pomarańczowy i zmiksować 1min./obr. od 1 stopniowo zwiększać do 9. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z keksami śmietany/jogurtu/serka mascarpone i posypane tartym parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz