29 listopada 2016

Batoniki musli wersja 2

Kiedyś robiłam tak: klik! Dziś jest tak ;) 

Potrzebujemy: 
- 155g naturalnego miodu, 
- 90g dżemu (u mnie własnej produkcji dżem dyniowo-jabłkowy, ale może być np.truskawkowy bądź inny),
- 25g oliwy z oliwek, 
- szczypta soli, 
- 40g płatków kukurydzianych, 
- 15g nasion chia, 
- 60g wiórków kokosowych, 
- 100g żurawiny suszonej, 
- 60g płatków migdałowych, 
- 25g orzechów laskowych (całych), 
- 40g ziaren słonecznika. 

Wszystkie dodatki czyli: płatki, chia, wiórki kokosowe, żurawinę, migdały, orzechy laskowe i słonecznik połączyć razem w misce. W naczyniu miksującym TM umieścić miód, dżem, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Podgrzać 3,5min/105st./obr.2. Dodać wszystkie dodatki i wymieszać 30sek./obr.3. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ja wylałam na blachę 25x30cm, ale nie zajęło całej, tylko połowę, możecie użyć keksówki - wtedy będziecie mieć grubsze batoniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 12min. Wystudzić, pokroić i można zapakować każdy osobno. 

2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają. Bardzo lubię takie domowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń