18 listopada 2016

Omlet hiszpański

Szybki obiad, mało składników w domu - trzeba coś wymyślić... Mam - omlet hiszpański. Pełna nadziei, że wyjdzie robię. Wyszedł. Smakuje jak ziemniaki z jajkiem sadzonym... i wiecie co? następnym razem wolę zrobić ziemniaki z jajkiem sadzonym niż ten omlet ;) Już nigdy więcej :D Ale Wy możecie spróbować ;)

Potrzebujemy (4 porcje):

- 400g ziemniaków, 
- 100g oliwy z oliwek + 2 łyżki do smażenia, 
- cebula, 
- 100g wody, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 6 jajek,
- pieprz.  

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 4sek/obr./4. Dodać 100g oliwy z oliwek i dusić 7min/varoma/obr.łyżeczka. Założyć motylek, dodać ziemniaki, wodę i sól. Gotować 13min./varoma/obr.łyżeczka. Zdjąć motylek. Cebulę i ziemniaki odcedzić przez koszyczek. Jajka wbić do większej miski i roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i pieprzu (można to zrobić też w TM). Do jajek dodać ziemniaki z cebulą. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek. Smażyć, aż omlet nabiere złocistego koloru. Następnie do patelni przyłożyć talerz, obrócić tak, by omlet wypadł na talerz i zsunąć go nieusmażoną stroną ponownie na patelnię. Smażyć do zarumienienia. Pokroić na 4 części i podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz