28 maja 2019

Ciasto drożdżowe z rabrbarem i kruszonką

Kupiłam rabarbar z myślą o ciastku, a Tysia na swoim insta wrzuciła ciasto drożdżowe... Takiego smaka mi narobiła, że co powstało? :) Ciasto drożdżowe z rabarbarem od Tysi :) Polecam, pyszne! :) Fajne jako śniadanie - posmarowane masełkiem lub na wynos do pracy. 

Potrzebujemy (blacha 20x30cm): 
ciasto: 
- 250ml mleka, 
- 50g świeżych drożdży, 
- 500g mąki pszennej, 
- 150g cukru, 
- 2 jajka, 
- 30g masła w temp.pokojowej, 
wierzch: 
- rabarbar - tak na oko to 2szkl pokrojonego rabarabru, 
kruszonka: 
- 4 łyżki mąki pszennej, 
- 3 łyżki cukru pudru, 
- 3 czubate łyżki schłodzonego masła. 

Do naczynia TM wlać mleko, dodać drożdże i jedną łyżeczkę cukru, podgrzać 2min/37st./obr.1. Pozostawić na kilka minut, aż drożdże zaczną działać i się spienią. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, 8min./interwał. Dużą miskę natłuścić masłem, przełożyć do niej wyrobione ciasto (ciasto jest dość luźne), przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą w rękach, przygotowane pozostawić w lodówce lub zamrażarce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać. Ułożyć równomiernie pokrojony rabarbar. Kruszonkę zetrzeć na tarce i posypać wierzch. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st., przez około 45min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz