Słodki obiad? Lubicie? Czasami można zrezygnować z tego mięsa i kasz... Tutaj słodko i pysznie. Naleśniki bardzo sycące, ledwo zjadłam dwie szt. Moja córcia wciągnęła jeden cały i mówiła, że jest pyyycha... :)
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmieniłam ser ricotta na mascarpone, bo tylko taki miałam.
Potrzebujemy (dla 4-5 osób):
- 9 wcześniej upieczonych naleśników,
- 250g serka mascarpone/ricotta,
- 2 spore garście pokrojonych brzoskwiń z puszki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
sos:
- 200g gęstej śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
na wierzch owoce.
Ser wymieszać z budyniem, cukrami, jajkiem. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać - ja zmiksowałam, żeby jeszcze mocniej rozdrobnić brzoskwinie. Na każdy naleśnik nałożyć ok.2 łyżki serka, rozsmarować, zwinąć w rulon i ułożyć na wysmarowanej masłem formie. położyć cieniutkie plasterki masła na naleśniki. Piec 17min w 180st. W między czasie wymieszać śmietanę z cukrem.
Kiedy minie czas, polać naleśniki śmietaną i włożyć do piekarnika jeszcze na 5min.
Podawać z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz