15 maja 2019

Pęczak z warzywami

Wstyd! Tak dawno mnie tu nie było... Ciężko mi się zabrać do napisania przepisu i paru słów. Owszem - przepisy są z internetu, ale ja zawsze piszę je sama, po swojemu, i zawsze podaję źródło! 
Może uda mi się zmobilizować i troszkę tutaj wrócić. Brakuje mi tego, ale tyle rzeczy chciałabym zrobić kiedy córka pójdzie spać... ;)
Na pierwszy ogień pęczak z warzywami z Kwestii smaku - z bloga, z którego najczęściej korzystam i najbardziej go lubię ;) Oczywiście z subtelnymi modyfikacjami. Z tego miejsca pozdrawiam Panią Asię :) 

Potrzebujemy (porcja dla 4 - 5 osób): 
- 2/3szkl pęczaku, 
- 2szkl bulionu, 
- 1 cebula, 
- 1 cukinia, 
- 1 czerwona papryka, 
- 4 ząbki czosnku, 
- oliwa z oliwek, 
- sól, pieprz, 
- 0,5 łyżeczki kminu mielonego, 
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, 
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,  
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,  
- mała puszka kukurydzy, 
- puszka czerwonej fasoli, 
- 100g sera żółtego. 

Kaszę przepłukać i włożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, by pęczak wchłonął całą wodę. 
W między czasie obrać  drobno posiekać cebulę, zeszklić ją na oliwie na dużej patelni. Pokroić cukinię i paprykę, dodać do cebuli i smażyć, często mieszając. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany pęczak, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wszystko wymieszać i chwilę podsmażać, aż warzywa z puszki będą w temperaturze całej potrawy. 
Ser żółty zetrzeć na tarce. 
Przełożyć na talerze, posypać serem i ozdobić listkiem bazylii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz