30 stycznia 2016

Bananowe pączki

Tłusty czwartek co raz bliżej, więc staram się wrzucić dla Was coś na czasie ;) Pączki bananowe ze strony mojewypieki.com są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Wszystkie składniki na ogół mamy w domu zawsze, więc na nagłą chęć... idealne ;) Jak dla mnie smakują najlepiej ciepłe, potem już nie są takie jak być powinny... ;) 

Potrzebujemy (ok. 20szt):
- 300g mąki pszennej, 
- 2 duże jaja, 
- 170ml mleka, 
- szczypta soli, 
- 3 łyżki cukru, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 
dodatkowo:
- 4 banany, 
- cukier puder, 
- olej do smażenia. 

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, by powstało gładkie, gęste ciasto. Banany obrać i pokroić w plastry, dodać do miski z ciastem i zamieszać tak, by ciasto przykryło banany. Na patelni rozgrzać olej (sporo - smażyć w głębokim tłuszczu), kłaść ciasto łyżką - 1 łyżka to 1 pączek. Smażyć dwustronnie do zarumienienia. Wyciągnąć, odsączyć na ręczniku kuchennym a po lekkim ostudzeniu obtoczyć w cukrze pudrze. 

1 komentarz:

  1. Niech no tylko Andrzej przestanie się odchudzać...;) Ślinka cieknie.:)

    OdpowiedzUsuń