7 marca 2016

Jajecznica z tofu

Czasem trzeba próbować nowych rzeczy. Ostatnio było to mleko migdałowe, teraz tofu. Nie powaliło mnie na łopatki i raczej nie będzie częstym gościem w mojej kuchni... ;) Pomysł częściowo zaczerpnięty z Kwestii smaku

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 4 jajka, 
- 180g tofu, 
- garść świeżego szpinaku, 
- sól, 
- pieprz, 
- masło. 

Tofu odsączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. 
Szpinak umyć. 
Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Wrzucić tofu i podsmażyć po ok. 2min z każdej strony. Przesunąć tofu na bok patelni. Wrzucić szpinak i chwileczkę go podsmażyć, aż liście zwiędną. Wbić jajka, posolić, usmażyć jajecznicę. Na talerz wyłożyć tofu, a na tofu jajecznicę. Można podać z tostem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz