11 marca 2016

Płatki ryżowe z musem brzoskwiniowym

Szukając pomysłów na płatki ryżowe trafiłam TUTAJ... Wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam zrobić. Jedna rzecz mnie zastanowiła - mianowicie autorka pisze by na suchej patelni zarumienić płatki ryżowe - dla mnie było to dość nielogiczne... Zrobiłam więc po mojemu i wyszło bardzo pysznie, choć... mało słodko ;) Ale co kto lubi! 

Potrzebujemy (2 małe lub 1 duża porcja):
- 1,5szkl mleka migdałowego (lub zwykłego),
- 3/4szkl płatków ryżowych,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią, 
- 4 połówki brzoskwiń z puszki,
- garść płatków migdałów. 

Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni. Brzoskwinie zblenderować na mus. Mleko zagotować z cukrem, dodać płatki ryżowe i chwilę podgotować. Zdjąć z ognia, dodać mus brzoskwiniowy i wymieszać. Przełożyć do miseczki, a na wierzchu umieścić płatki migdałów. 


2 komentarze:

  1. Jakiej firmy mleko migdałowe polecasz ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu to było moje pierwsze podejście do mleka migdałowego - tzn pierwszy kartonik na którym robiłam te i wcześniejsze płatki ryżowe. Kupilam w sklepie ze zdrową żywnością, firma chyba Bjorg.

      Usuń