Bardzo rzadko smakuje mi sałatka z mięsem. Obawiałam się, że i ta nie będzie dla mnie smaczna. Jakże miło mnie zaskoczyła ;)
W trakcie spożycia dodałam również ser pleśniowy Lazur - również współgra z całością i śmiało można go rzucić od razu.
Dziękuję za pomoc przy melonie :*
Potrzebujemy (2 porcje):
- melon miodowy (część, resztę zjedzcie na deser) :),
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- sałata (taka mini, Lidlu),
- garść orzechów włoskich,
- sól, pieprz,
- curry,
- papryka słodka,
- chilli w proszku,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, wyczyścić z włókien. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wlać troszkę oliwy, dodać sól, pieprz, curry, paprykę i troszkę chilli. Wymieszać i wmasować w mięso. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Przestudzić.
W międzyczasie przyszykować dressing. Do miseczki wlać oliwe z oliwek (na oko jakieś 2-3 łyżki), łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy i soku z cytryny. Dobrze wymieszać.
Przygotować melona - obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Sałatę umyć i ułożyć na talerzach. Ułożyć kawałki kurczaka (lepiej by było jeśli by były już przestudzone) i melona. Orzechy posiekać i posypać na talerzu. Tutaj - jeśli decydujemy się na ser pleśniowy to odpowiedni moment by go dodać :) Polać przygotowanym sosem i... smacznego! :)
Uwielbiam kurczaka... Przepis wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń