Jak co roku w święta Wielkanocne na moim stole gości majonez bazyliowy. Jest pyszny, polecam!
Potrzebujemy:
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 180ml oleju roślinnego dobrej jakości,
- sól, pieprz,
- cały pęczek świeżej bazylii.
Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Do wąskiego a wysokiego naczynia wrzucić żółtka, łyżeczkę octu i musztardy.
Całość potraktować blenderem przez ok 4 minuty, aż masa stanie się
jednolita i jasna. Powoli, rozkładając w czasie dodawać olej i cały czas
miksować blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Dorzucić listki
bazylii (ok. 1 szklanki liści) i zmiksować.
nie sądziłam, że majonez może być taki ładny :D
OdpowiedzUsuń