22 kwietnia 2014

Wielkanoc: majonez bazyliowy

Jak co roku w święta Wielkanocne na moim stole gości majonez bazyliowy. Jest pyszny, polecam! 

Potrzebujemy:
- 2 żółtka, 
- 1 łyżeczka octu winnego, 
- 1 łyżeczka musztardy, 
- 180ml oleju roślinnego dobrej jakości,
- sól, pieprz, 
- cały pęczek świeżej bazylii.

Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Do wąskiego a wysokiego naczynia wrzucić żółtka, łyżeczkę octu i musztardy. Całość potraktować blenderem przez ok 4 minuty, aż masa stanie się jednolita i jasna. Powoli, rozkładając w czasie dodawać olej i cały czas miksować blenderem. Dodać sól i pieprz do smaku. Dorzucić listki bazylii (ok. 1 szklanki liści) i zmiksować. 

1 komentarz:

  1. nie sądziłam, że majonez może być taki ładny :D

    OdpowiedzUsuń