Jeeej, jak ja lubię andruty, ale te domowe, robione przez mamę :) Mmmm, smak dzieciństwa :) A z waflami jest związany jeszcze jeden smak - moczenie wafli w śmietanie wymieszanej z cukrem! Mioodzio :) Dzisiaj polecam andruty klasyczne ;)
Potrzebujemy:
- 1op wafli,
- 250g masła (lub margaryny),
- 0,5szkl mleka,
- 1,5szkl cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5szkl mleka w proszku.
Mleko, masło, cukry i kakao wrzucić do garnka i postawić na nie dużym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Odstawić na chwilę z ognia i dodać mleko w proszku - zmiksować. Wafle przekładać masą, odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Zrobię je! Ale one robią się miękkie, prawda?:(
OdpowiedzUsuńbardzo miękki się nie robi :) Czuć chrupkość wafla, nie jest... dziamdziakowaty :)
UsuńMniam, jak dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń