3 grudnia 2014

Smak dzieciństwa: Andrut klasycznie

Jeeej, jak ja lubię andruty, ale te domowe, robione przez mamę :) Mmmm, smak dzieciństwa :) A z waflami jest związany jeszcze jeden smak - moczenie wafli w śmietanie wymieszanej z cukrem! Mioodzio :) Dzisiaj polecam andruty klasyczne ;) 

Potrzebujemy:
- 1op wafli, 
- 250g masła (lub margaryny), 
- 0,5szkl mleka, 
- 1,5szkl cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
- 2 łyżki kakao, 
- 1,5szkl mleka w proszku. 

Mleko, masło, cukry i kakao wrzucić do garnka i postawić na nie dużym ogniu aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Odstawić na chwilę z ognia i dodać mleko w proszku - zmiksować. Wafle przekładać masą, odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce do zastygnięcia.


3 komentarze:

  1. Zrobię je! Ale one robią się miękkie, prawda?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miękki się nie robi :) Czuć chrupkość wafla, nie jest... dziamdziakowaty :)

      Usuń