Lubicie połączenie cynamonu i jabłek? Jeśli tak, to ten pomysł na pewno Wam się spodoba!
Potrzebujemy:
- 4 - 5 jabłek,
- 2 jajka,
- 2 - 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 płaskich łyżek mąki,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 1op małego jogurtu naturalnego,
- olej (do smażenia),
- cukier puder (do posypania).
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne (nie rozcinając jabłka) i pokroić w plastry o grubości ok. 1cm. Jeśli nie macie wydrążacza jabłek możecie obrać jabłko, pokroić w plastry i powycinać gniazdo nasienne nożem.
Jajka rozkłócić w misce, dodać jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszać (lub zmiksować).
Na patelni rozgrzać olej. Jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z obu storn. Przed podaniem przyłożyć ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń