Bardzo lubię przepisy, które na swoim blogu umieszcza Kasia (klik). Najczęściej są trafione i zawsze wychodzą. Tak było i tym razem. Mimo braku dodatku w postaci ziemniaków czy ryżu obiad był bardzo sycący. Okazuje się, że wystarczy jedynie mięso z sałatą i nie trzeba się zawsze tuczyć ziemniakami :)
Potrzebujemy (4 porcje):
mięso:
- 2 piersi z kurczaka,
- ok. 300g pestek dyni,
- 2 jajka,
- 140g mąki,
- 140ml mleka,
- 3 szczypty proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- olej (do smażenia),
sałatka:
- sałata masłowa,
- suszone pomidory,
- świeże pomidory,
- papryka czerwona,
- pół cebuli,
- ser typu bałkańskiego,
dressing:
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1,5 łyżki miodu.
Przygotować sałatkę - na każdym talerzu osobno - umytą sałatę pociąć w paski i ułożyć na talerzu, na niej pokrojone pomidory (suszone i świeże), papryka pokrojona w kostkę i ser bałkański. Posypać drobno posiekaną cebulą.
Przygotować dressing do sałatki: wszystkie składniki połączyć razem i wymieszać.
Mięso umyć i oczyścić z wszystkich włókien. Przekroić na pół, by z jednego fileta powstały dwa. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko i jajka. Zmiksować, by powstało gładkie ciasto. Przelać do głębokiego talerza. Do drugiego talerza nasypać pestki dyni (nie wszystkie naraz - dosypywać). Filet zamoczyć w cieście, a następnie w pestkach dyni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.
Przed podaniem sałatę polać dressingiem.
Mniam, wyglada super:)
OdpowiedzUsuń