11 grudnia 2014

Sałatkowo: caprese w zupełnie innej odsłonie

Szukałam pomysłu na oryginalną, ale prostą kolację mikołajkową. przeglądając blogi natrafiłam na ciekawą propozycję u Eweliny (klik). Smak...dość zaskakujący, nie trafiłam trochę z mango, bo nie zdążyło dobrze dojrzeć i było twardawe - myślę, że dojrzałe idealnie współgrałoby z delikatną mozzarellą. 

Potrzebujemy (2 porcje):
- 2 kulki mozzarelli, 
- 1 dojrzałe mango, 
dressing:
- skórka otarta z 0,5 limonki, 
- sok z 0,5 limonki, 
- 1 łyżeczka miodu, 
- 1 łyżeczka octu balsamicznego, 
- 1 łyżeczka oliwy, 
- 0,5 papryczki chilli, 
- szczypta soli.

Mango obrać i pokroić w plastry. mozzarellę pokroić w plastry. Ułożyć naprzemiennie mango - mozzarella - mango. 
Papryczkę oczyścić z pestek i drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać. Polać mozzarellę i mango. 


3 komentarze: