27 maja 2015

Cytrynowe ciasto z borówkami

I kolejna propozycja do kawy :) Ciasto z borówkami, do którego możemy użyć zarówno świeżych owoców jak i mrożonych. Oczywiście możecie też użyć innych owoców niż borówki :) Przepis od Doroty. 


Potrzebujemy (keksówka 11x24cm i 5 małych muffinek):
- 170g miękkiego masła,
 - 170g cukru, 
- 4 jajka, 
- 160g mąki pszennej, 
- 100g mąki ziemniaczanej, 
- skórka otarta z 2 cytryn, 
- 1 łyżka octu jabłkowego, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
- 250g świeżych borówek. 

W misce masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Cytryny sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę. Dodać do  utartego masła i krótko wymieszać. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku, na końcu dodając ocet. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników. 
Ciasto przełożyć do keksówki (i foremek na muffinki) - pamiętajcie, że jeśli używacie formy metalowej, by ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą - ja tego nie robię, bo mam dobre formy silikonowe. Na wierzch nasypać borówki - jeśli używamy mrożonych to nie musimy rozmrażać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok. 50min - do suchego patyczka. Wystudzić.   


2 komentarze: