4 maja 2015

Sałatkowo: warstwowa z tuńczykiem

Pyszna, warstwowa sałatka z tuńczykiem. Już parę razy ugościła mnie nią Marysia. Musiałam w końcu spróbować zrobić ją sama. Nadarzyła się okazja i jest :) Polecam! I bardzo dziękuję Marysi za przepis :) 

Potrzebujemy:
- 10 - 12 jaj (w zależności od wielkości miski), 
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, 
- cebula,
- ser żółty w kawałku (ok. 15 - 20dag), 
- majonez (ok. 300ml), 
- śmietana 18% (1 duży kubek), 
- musztarda (2 - 3 łyżeczki), 
- sól, 
- pieprz, 
- szczypiorek.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ser żółty podzielić na pół. Jedną połowę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a drugą połowę na grubych oczkach tarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Oprószyć solą i zostawić. Tuńczyka przełożyć na sitko do odsączenia - ważne - należy dobrze odsączyć tuńczyka, by sałatka nam nie podeszła wodą. W misce przygotować sos - połączyć ze sobą majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Wystudzone jajka obrać. Przygotować miskę, w której będziemy podawać sałatkę. Na grubych oczkach tarki zetrzeć jedno jajko (bądź dwa - w zależności od tego jaką macie miskę - czy się rozszerza ku górze, czy jest to naczynie na całej długości tak samo szerokie, wtedy musicie na całości zrobić to inaczej...) i ułożyć na dnie miski. W dłoniach pokruszyć tuńczyka i ułożyć na jajkach. Zalać przygotowanym sosem. Zetrzeć kolejne 2 lub 3 jajka, przyłożyć tuńczykiem, zalać sosem. Posypać całość cebulką i drobno startym żółtym serem. Zetrzeć kolejne 4 jajka, ułożyć na warstwie sera, pokruszyć tuńczyka i zalać sosem. Zetrzeć ostatnie 3 jajka, potrzepać grubo startym serem i potrzepać posiekanym szczypiorkiem.    


2 komentarze:

  1. Uwielbiam tę sałatkę, tylko u mnie nie podaje się jej jako warstwowej, tylko w postaci pasty do chlebka. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę, jes nieziemska :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń