15 maja 2015

Paella

Paella (czyt. paeja) to hiszpańska potrawa, której podstawą jest ryż z dodatkiem szafranu (którego u mnie brak!). Przepis pochodzi ze strony Galerii Smaku i udał się pewnie idealnie. Smak nie jest zaskakujący. Połówek stwierdził, że czuć zbyt dużo skrobi. Uznaliśmy również, że lepsze byłoby z dodatkiem ostrej papryczki i większej ilości chorizo. Mimo tych naszych uwag - polecam! :) 

Potrzebujemy (4 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka, 
- 90g chorizo, 
- 4 garstki ryżu do risotto - arborio, 
- 1 duży pomidor, 
- 1 duża czerwona papryka, 
- mała puszka kukurydzy, 
- 660ml buliony drobiowego, 
- 2 ząbki czosnku, 
- łyżka oliwa, 
- 0,5szkl białego, wytrawnego wina, 
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 
- 0,5 łyżeczki kurkumy, 
- natka pietruszki.

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na pół-plastry. Paprykę i pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chorizo i delikatnie podsmażyć, dodać kurczaka i smażyć ok. 3min. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać paprykę i kukurydzę z puszki, smażyć k.2min, następnie dodać pomidory i smażyć jeszcze 3min. Wlać wino, gotować ok. 4min. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (ja dodałam jeszcze trochę soli). Dodać ryż i smażyć 2min. Zalać gorącym bulionem i gotować bez przykrycia ok. 12min. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 6min. Dodać grubo posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.


1 komentarz:

  1. Kuchni hiszpańskiej we własnym wykonaniu nie próbowałam, ale ta potrawa mnie zaciekawiła- sprawia wrażenie mało czasochłonnej, idealnej na ciepłe dni, kiedy nie ma się ochoty na spędzanie czasu w kuchni przez pół dnia ;)

    OdpowiedzUsuń