13 maja 2015

Rosół tajski z kurczakiem

Lubicie pikantne zupy? Jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was! :) Pikantna, smaczna, aromatyczna zupa z pieczonym kurczakiem. Polecam!  Przepis znalazłam na tym blogu, ale go trochę zmieniłam.
P.S. to już 200 post na blogu! :) 

Potrzebujemy (4 porcje): 
zupa:
- ok.1,5l bulionu drobiowego, 
- 4 dymki, 
- papryczka chilli, 
- 3 łyżki sosu sojowego, 
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 
- 1 łyżeczka brązowego cukru, 
- sok z cytryny, 
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli, 
- 1 łyżka masła, 
- 1 łyżka oleju, 
kurczak:
- 1 pierś z kurczaka,
- 0,5 łyżeczki cukru, 
- duża szczypta soli, 
- łyżeczka papryki ostrej, 
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 
- sok z cytryny, 
- oliwa, 
do podania: 
- makaron chiński.

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią kurczaka. Odstawić na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30min w temp. 200st. 
Białą część dymki i papryczkę chilli drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić dymkę i zeszklić. Wrzucić posiekaną chilli i chwilę podsmażyć. Dodać sos sojowy, brązowy cukier i pastę curry - wymieszać i chwilę smażyć. Zalać gorącym bulionem. Gotować chwilę, doprawić sokiem z cytryny i sosem chilli. 
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, podzielić na porcje, ułożyć kawałki kurczaka, nalać rosół, oprószyć cebuszkami z dymki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz