29 września 2015

Smak dzieciństwa: kluski śląskie

Oj tak, lubię czasem jako dodatek do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków zjeść kluski śląskie! :) Niedługo jeszcze muszę zrobić kule śląskie - nadziewane mięsem - takie mam smaki teraz :) Przepis mam od mojej mamy, która ma go od naszej rodziny ze śląska. Są pyszne, przepyszne! Polecam!!! :) 


Potrzebujemy: 
- 1kg ziemniaków,
- mąka ziemniaczana (tyle ile stanowi 1/4),
- 2 jajka,
- sól.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Umieścić w misce, tak by 1/4 miski została wolna. W wolną część wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić dwa jajka. Dodać 2 duże szczypty soli. Wyrobić ciasto. Tacę oprószyć mąką pszenną. Dłońmi obsypanymi mąką pszenną formujemy niewielkie kule (4cm średnicy), lekko je spłaszczamy i robimy na środku palcem dziurkę. Układamy na tacy. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy, mieszając do wypłynięcia na wierzch.


2 komentarze:

  1. oo widzę do tego jakieś bitki,czy coś,,,tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego była pieczeń wieprzowa w sosie własnym robiona przez mamę :)

      Usuń