5 października 2015

Tortilla z tuńczykiem i jajkiem

Zawijana kolacja z tuńczykiem i jajkiem była wyśmienita! :) Znalezione na tym blogu i muszę powiedzieć, że bardzo trafione :) Połówek zadowolony i pojedzony :) 

Potrzebujemy (4 porcje):
- 4 tortille, 
- 4 jajka, 
- puszka tuńczyka w sosie własnym, 
- mała puszka kukurydzy,
- kilka liści sałaty, 
- pomidor, 
- 1/2 ogórka, 
- 1/2 cebuli czerwonej, 
sos: 
- ok. 70ml jogurtu naturalnego, 
- 2 łyżki majonezu, 
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 
- szczypta cukru, 
- łyżeczka soku z cytryny.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i odstawić. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w paski lub ósemki. Ogórek obrać i pokroić w pół-plastry. Cebulę drobno posiekać. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną kukurydzą. 
Placek tortilli posmarować sosem, ułożyć liście sałaty, pomidor, ogórek, potrzepać cebulą, jajko i tuńczyka (ok. 2 czubate łyżki na porcję). Ciasno zwinąć, przekroić w połowie po skosie i każdą połowę zawinąć w papier śniadaniowy lub folię aluminiową. 

1 komentarz: