Zawijana kolacja z tuńczykiem i jajkiem była wyśmienita! :) Znalezione na tym blogu i muszę powiedzieć, że bardzo trafione :) Połówek zadowolony i pojedzony :)
Potrzebujemy (4 porcje):
- 4 tortille,
- 4 jajka,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- mała puszka kukurydzy,
- kilka liści sałaty,
- pomidor,
- 1/2 ogórka,
- 1/2 cebuli czerwonej,
sos:
- ok. 70ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- szczypta cukru,
- łyżeczka soku z cytryny.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i odstawić. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w paski lub ósemki. Ogórek obrać i pokroić w pół-plastry. Cebulę drobno posiekać. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną kukurydzą.
Placek tortilli posmarować sosem, ułożyć liście sałaty, pomidor, ogórek, potrzepać cebulą, jajko i tuńczyka (ok. 2 czubate łyżki na porcję). Ciasno zwinąć, przekroić w połowie po skosie i każdą połowę zawinąć w papier śniadaniowy lub folię aluminiową.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuń