Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego Jamiego Olivera. Został troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany, by bardziej odpowiadał i wpadał w moje smaki :) Jeśli lubicie spaghetti i lubicie mięsko, oraz sos pomidorowy to idealna propozycja dla Was :) My polecamy :)
Potrzebujemy (5 - 6 porcji):
klopsiki:
- 500g mielonej szynki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 mała paczka słonych krakersów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
sos:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2x400g puszki pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz,
- kilka suszonych płatków chilli (z młynka),
- 1 pęczek natki pietruszki,
dodatkowo:
- makaron spaghetti,
- parmezan.
Krakersy pokruszyć i umieścić w misce. Dodać posiekaną natkę pietruszki, mielone mięso, musztardę. Wbić jajko, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Zagnieść wszystko drewnianą łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć je na bok.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć, aż troszkę zmięknie i nabierze złocistego odcienia. Dodać czosnek, parę płatków chilli oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać pomidory i chwilę podgotować. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
W międzyczasie na drugiej patelni smażyć klopsiki, a te już usmażone dodać do sosu pomidorowego.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć na talerze, dodać klopsiki, polać sosem. Posypać tartym parmezanem i ozdobić czymś zielonym - u mnie "pokrzywa" - czyli mięta, która została tak pieszczotliwie nazwana przez Połówka :)
bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń