26 października 2015

Cynamonowe gofry

Korzenne przyprawy zawsze należały do moich ulubionych. Dziś mam dla Was gofry cynamonowe podane ze świeżą pomarańczą i bitą śmietaną. Przepis znaleziony u Doroty (klik). Polecam, bo wyszły pyszne - choć lekko blade ;) 

Potrzebujemy (3szt): 
- 1 jajko, 
- 1szkl mąki, 
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- 0,5szkl mleka, 
- 4 - 6 łyżek wody, 
do podania: 
- bita śmietana, 
- pomarańcz.

Do miski wsypać wszystkie składniki i zmiksować na gładkie, gęste ciasto. Śmietanę ubić. Pomarańcz wyfiletować. 
Rozgrzać gofrownicę i nałożyć ciasto. Piec do zarumienienia. Podawać z bitą śmietaną i pomarańczą.  


1 komentarz: