23 października 2015

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Potrzebowałam pomysłu na szybki i mało wymagający obiad. Wiele moich koleżanek poleciło mi zapiekankę makaronową z kuchni Lidla. Zamieniłam boczek na salami, bo boczek mnie odrzuca... i ser Gran Padano na chedar i dodałam go w większej ilości.
Zapiekanka ogólnie dobra, może nawet bardzo dobra ;) Spróbujcie! :) 

Podaję przepis już po moich modyfikacjach. 

Potrzebujemy (6 osób):
- 300g makaronu razowego penne, 
- 1 cebula czerwona,
- 1 brokuł, 
- 2 liście laurowe,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 jajka, 
- 100-150g salami, 
- 180g pomidorków koktajlowych, 
- 200g śmietanki 30%, 
- 1 kulka mozzarelli, 
- 200g sera cheddar, 
- sól, 
- pieprz.

Zagotować w dwóch garnkach wodę, posolić. Brokuł podzielić na małe różyczki, umyć. Wrzucić do posolonego wrzątku, dodać liście laurowe, 0,5 łyżeczki cukru i gotować, aż zmięknie (al dente - ok. 5 - 7min). W drugim garnku ugotować makaron. 
Ser cheddar zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i przypiec salami. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć.
Do małej miski wlać śmietanę, wbić dwa jajka, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i wymieszać. Dodać salami i cebulę - wymieszać. Dodać różyczki brokuła i połówki pomidorków koktajlowych - wszystko wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami i makaronem. Całość potrzepać solą i pieprzem oraz startym cheddarem. Zapiekać w piekarniku ok 15min w 180st (termoobieg), następnie przełączyć na funkcję grill na ok. 10min. 


2 komentarze:

  1. Bardzo często robiłem zapiekanki i kierowałem się kuchnią lidla. Ta wygląda smakowicie
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń