12 października 2015

Spaghetti z klopsikami

Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego Jamiego Olivera. Został troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany, by bardziej odpowiadał i wpadał w moje smaki :) Jeśli lubicie spaghetti i lubicie mięsko, oraz sos pomidorowy to idealna propozycja dla Was :) My polecamy :) 

Potrzebujemy (5 - 6 porcji):
klopsiki:
- 500g mielonej szynki wieprzowej, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżeczki musztardy, 
- 1 mała paczka słonych krakersów, 
- 1 pęczek natki pietruszki, 
- sól, 
- pieprz, 
sos: 
- 1 cebula, 
- 3 ząbki czosnku, 
- 2x400g puszki pomidorów bez skórki, 
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól, 
- pieprz,
- kilka suszonych płatków chilli (z młynka), 
- 1 pęczek natki pietruszki,
dodatkowo: 
- makaron spaghetti, 
- parmezan.

Krakersy pokruszyć i umieścić w misce. Dodać posiekaną natkę pietruszki, mielone mięso, musztardę. Wbić jajko, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Zagnieść wszystko drewnianą łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć je na bok. 
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć, aż troszkę zmięknie i nabierze złocistego odcienia. Dodać czosnek, parę płatków chilli oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać pomidory i chwilę podgotować. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. 
W międzyczasie na drugiej patelni smażyć klopsiki, a te już usmażone dodać do sosu pomidorowego. 
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć na talerze, dodać klopsiki, polać sosem. Posypać tartym parmezanem i ozdobić czymś zielonym - u mnie "pokrzywa" - czyli mięta, która została tak pieszczotliwie nazwana przez Połówka :) 

1 komentarz: