Mamy swoją, domową kiszoną kapustę dzięki rodzicom Połówka :) Bardzo lubimy surówkę z kiszonej kapusty więc postanowiłam się nią z Wami podzielić :) Sposób mojej Mamy :)
Potrzebujemy (na ok. 4 osoby):
- ok. 400g kapusty,
- 1 jabłko,
- 4 łyżeczki cukru,
- pieprz.
Z kapusty wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do kapusty. Dodać cukier i sporą szczyptę (bądź dwie) pieprzu. Wymieszać i pozostawić na 20min, by się przegryzło :)
Oj uwielbiam ja zwłaszcza do ryby.
OdpowiedzUsuńPs.zostaję u ciebie i zapraszam do mnie przy okazji :)