16 lutego 2016

Smak dzieciństwa: surówka z kiszonej kapusty

Mamy swoją, domową kiszoną kapustę dzięki rodzicom Połówka :) Bardzo lubimy surówkę z kiszonej kapusty więc postanowiłam się nią z Wami podzielić :) Sposób mojej Mamy :) 

Potrzebujemy (na ok. 4 osoby):
- ok. 400g kapusty, 
- 1 jabłko, 
- 4 łyżeczki cukru, 
- pieprz. 

Z kapusty wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do kapusty. Dodać cukier i sporą szczyptę (bądź dwie) pieprzu. Wymieszać i pozostawić na 20min, by się przegryzło :) 

1 komentarz:

  1. Oj uwielbiam ja zwłaszcza do ryby.
    Ps.zostaję u ciebie i zapraszam do mnie przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń