9 lutego 2016

Torta al bianco d'uovo

Czyli ciasto na białkach :) Kiedy zostają Wam białka, a nie macie chęci robić (i jeść) po raz kolejny bezików to polecam ;) Miękkie, ciekawe hmm... pyszne ;)

Potrzebujemy (forma 24x24cm):

- 155g mąki pszennej, 
- nie cała łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 10 białek (ok. 360g), 
- 155g masła, 
- szczypta soli, 
- 215g cukru, 
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
- 1,5 łyżki soku z cytryny, 
- skórka otarta z cytryny, 
- 90g płatków migdałów, 
- 1,5 łyżki cukru, 
- 1,5 łyżeczki cynamonu. 

Formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę. 
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Stopniowo dodawać wystudzone masło i przesiewać mąkę - mieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do formy. W miseczce wymieszać migdały z cukrem i cynamonem i posypać wierzch ciasta. 
Piec w  piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz