Placki ziemniaczane z przepisu mojej mamy :) Z dodatkiem żółtego sera, który nadaje smaku plackom :) Lubię bardzo i polecam!! :)
U nas podaje się placki z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i solą, ale domownicy lubią też jeść z samą śmietaną.
Potrzebujemy (4 osoby):
- 6 ziemniaków,
- 150g sera żółtego,
- 1 jajko,
- mała cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ok. 5 łyżek mąki.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach. Ser i cebulę zetrzeć i dodać do ziemniaków. Ja wszystko robię w robocie, po czym przekładam do miski i dodaję jajko, sól, pieprz, soda i stopniowo mąkę. Mąki należy dodać tyle ile zabierze - ok. 5 łyżek. Ciasto powinno być dość gęste, ale luźne... ;) Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, dwustronnie, na złoto.
Spróbuj to samo tylko bez mąki :p będą zdecydowanie bardziej chrupiące i nie takie ciężkie bo mąka to ogromne ilości glutenu. ..a nadmiar wody ze startych ziemniaków zbieraj łyżka;) smacznego ja uwielbiam placki :D
OdpowiedzUsuńSpróbuj to samo tylko bez mąki :p będą zdecydowanie bardziej chrupiące i nie takie ciężkie bo mąka to ogromne ilości glutenu. ..a nadmiar wody ze startych ziemniaków zbieraj łyżka;) smacznego ja uwielbiam placki :D
OdpowiedzUsuń