11 lutego 2016

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z przepisu mojej mamy :) Z dodatkiem żółtego sera, który nadaje smaku plackom :) Lubię bardzo i polecam!! :) 
U nas podaje się placki z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i solą, ale domownicy lubią też jeść z samą śmietaną. 

Potrzebujemy (4 osoby):
- 6 ziemniaków, 
- 150g sera żółtego, 
- 1 jajko, 
- mała cebula, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 0,5 łyżeczki pieprzu, 
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 
- ok. 5 łyżek mąki. 

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach. Ser i cebulę zetrzeć i dodać do ziemniaków. Ja wszystko robię w robocie, po czym przekładam do miski i dodaję jajko, sól, pieprz, soda i stopniowo mąkę. Mąki należy dodać tyle ile zabierze - ok. 5 łyżek. Ciasto powinno być dość gęste, ale luźne... ;) Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, dwustronnie, na złoto. 

2 komentarze:

  1. Spróbuj to samo tylko bez mąki :p będą zdecydowanie bardziej chrupiące i nie takie ciężkie bo mąka to ogromne ilości glutenu. ..a nadmiar wody ze startych ziemniaków zbieraj łyżka;) smacznego ja uwielbiam placki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj to samo tylko bez mąki :p będą zdecydowanie bardziej chrupiące i nie takie ciężkie bo mąka to ogromne ilości glutenu. ..a nadmiar wody ze startych ziemniaków zbieraj łyżka;) smacznego ja uwielbiam placki :D

    OdpowiedzUsuń