Miało być prosto, szybko i smacznie. No i jest ;) A raczej...było ;) Przepis znaleziony u Doroty. Ja dodatkowo obsypałam jabłka cynamonem... :) Bo jak to... szarlotka bez cynamonu? :)
Potrzebujemy (forma 30-x40cm):
- ok. 1kg jabłek,
- 2op budyniu waniliowego,
- 1l mleka,
- 250g masła,
- 1szkl cukru,
- 2szkl mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na ósemki. Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu (można zmniejszyć ilość mleka do 3/4l - będzie gęstszy).
Masło utrzeć z cukrem, kiedy będzie już jasne i dość puszyste dodawać po jednym żółtku i ucierać. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Blachę natłuścić, oprószyć bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć jabłka, posypać cynamonem. Wyłożyć budyń, a na budyń drugą połowę ciasta. Piec ok. 50 - 55min w 180st.
Boska! Z budyniem to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń