31 stycznia 2017

Pomidorowy makaron z szynką i chorizo

Przepis z podstawowej książki do TM. Dobry makaron, choć wymagający sporo czasu jak na TM :) Spokojnie zrobicie go również bez pomocy TM. 

Potrzebujemy (4 porcje):
- 100g surowej szynki, 
- 100g chorizo, 
- 100g cebuli, 
- 30g oliwy z oliwek, 
- 1op 400g pomidorów bez skórki, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego, 
- 450g wody (ja dałam ok 530g i było OK), 
- 260g makaronu penne, 
ser parmezan rozdrobniony do posypania.

Do naczynia miksującego TM włożyć szybkę i kiełbasę  i rozdrobnić wciskając ok 6-8 razy przycisk turbo na 0,5sek. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego TM wlać oliwę z oliwek, dodać obraną i pokrojoną na pół cebulę. Rozdrobnić 4sek./obr.4, dusić 7min./120st./obr.1. Dodać pomidory z puszki (łącznie z zalewą) i gotować 6min./Varoma/obr.1. Dodać rozdrobnioną szynkę i chorizo, sól, oregano, wodę i gotować 4min./100st./obr.1. Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100st./obr. wsteczne 1. Posypać parmezanem i podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz