21 stycznia 2017

Zupa z czerwonej soczewicy

Przepyszna, sycąca, rozgrzewająca zupa. Wystarczy jako obiad, nie potrzeba drugiego dania. Można zjeść z dodatkiem pieczywa bądź samą. I najważniejsze - z TM jest błyskawiczna ;) <3 
Przepis pochodzi z kolekcji na Thermomix. 

Potrzebujemy (4-6 porcji):
- 160g cebuli pokrojonej w ćwiartki, 
- 100g selera naciowego pokrojonego na 3cm kawałki, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 30g oliwy z oliwek, 
- 200g czerwonej soczewicy, 
- 2 suszone liście laurowe, 
- 2 gałązki świeżej mięty - lub tymianku, 
- 1 puszka pomidorów bez skórki (400g), 
- 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego z TM, 
- 800g wody, 
- sól, 
- pieprz. 

Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, seler naciowy i czosnek, rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 5min./120st./obr.1. Dodać soczewicę, liście laurowe, miętę, pomidory z puszki, koncentrat bulionu, wodę, sól i pieprz. Gotować 30min./100st./obr. wsteczne "łyżeczka". Po tym czasie usunąć liście laurowe. Ja miksuję jeszcze 6sek./obr.5. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz