14 lutego 2017

Pizza ze szpinakiem i serem owczym

Jako miłośniczka pizzy muszę powiedzieć, że pizza była dobra - może nawet bardzo dobra, ale jednak wolę pizzę pikantną lub serową... lub tradycyjną, z najprostszymi składnikami. Ale mimo wszystko... polecam, bo na pewno do niej jeszcze wrócę. 

Potrzebujemy:
ciasto:
- 170g mąki pszennej, 
- 90g wody, 
- 10g świeżych drożdży, 
- 10g oliwy z oliwek, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki cukru, 
wierzch:
- 100g sera owczego (u mnie feta),
- 250g sera mozzarella, 
- 200g pomidorów bez skórki (u mnie koktajlowe i ze skórką),
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki pieprzu, 
- 10 liści bazylii, 
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 60 - 80g cebuli,
- 2 ząbki czosnku, 
- 10g oliwy z oliwek, 
- 200g świeżych liści szpinaku.

Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, oliwę z oliwek, sól i cukier. Wyrobić 2min/interwał. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko na wielkość blachy piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucić ser owczy i mozzarellę i rozdrobnić 5sek./obr.4. Sprawdzić stopień rozdrobnienia i w razie potrzeby powtórzyć. Przełożyć do miski. Do naczynia włożyć pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano. Wymieszać 20sek./obr.5. Sos przełożyć do miski. 
Piekarnik rozgrzać do 250st.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4sek./obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek i liście szpinaku, dusić 5min./120st./obr.1. 

Na wierzchu ciasta rozprowadzić sos pomidorowy, rozłożyć szpinak, całość posypać rozdrobnionymi serami. Piec ok.10-12min na najniższej szynie piekarnika. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza