Urzekły mnie kiedy zobaczyłam je u Kasi z gotowaniecieszy - profesjonalne zdjęcie wzbudziło od razu mój apetyt. Dlatego też postanowiłam spróbować. Bardzo dobry wybór na dzisiejszy obiad :)
Uwaga: Kasia uważa, że przepis ten jest na 4 osoby (po 2 kotleciki na głowę), jednakże jak dla nas to stanowczo za dużo. Spokojnie można zrobić więcej kotlecików i ugościć 6 osób :)
Potrzebujemy:
kotleciki:
- 1szkl kaszy jaglanej,
- 6 jajek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kulka mozzarelli,
- pęczek szczypiorku,
- 2 szczypty płatków chilli,
- 2 szczypty suszonego cząbru,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- bułka tarta (do obtoczenia),
- masło klarowane (do smażenia),
sałatka:
- sałata lodowa,
- suszone pomidory,
- papryka,
- ser feta,
- parę oliwek,
dressing:
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1,5 łyżki miodu.
Kaszę jaglaną przelać obficie zimną, a następnie wrzącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. 5 jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Do kaszy dodać starte jajka i 1 jajko surowe, podsmażoną cebulę z czosnkiem, startą mozzarellę, szczypiorek i przyprawy. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej.
W tym czasie przygotować sałatkę. Sałatę lodową porwać na kawałki, ułożyć na niej suszone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, ser feta i oliwki. Przygotować dressing - wszystko wrzucić do słoiczka, dobrze wstrząsnąć i polać sałatę.
Podzielić na 8 części i uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto. Podawać z sałatą.
Mniam, bardzo oryginalne i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńtakie kotleciki chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńZ jaglanej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń