19 listopada 2014

Kotleciki jaglane z sałatką z suszonych pomidorów

Urzekły mnie kiedy zobaczyłam je u Kasi z gotowaniecieszy - profesjonalne zdjęcie wzbudziło od razu mój apetyt. Dlatego też postanowiłam spróbować. Bardzo dobry wybór na dzisiejszy obiad :) 
Uwaga: Kasia uważa, że przepis ten jest na 4 osoby (po 2 kotleciki na głowę), jednakże jak dla nas to stanowczo za dużo. Spokojnie można zrobić więcej kotlecików i ugościć 6 osób :) 

Potrzebujemy:
kotleciki: 
- 1szkl kaszy jaglanej, 
- 6 jajek, 
- 1 duża cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 kulka mozzarelli, 
- pęczek szczypiorku, 
- 2 szczypty płatków chilli, 
- 2 szczypty suszonego cząbru, 
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- 1 łyżka masła, 
- sól, 
- bułka tarta (do obtoczenia),
- masło klarowane (do smażenia), 
sałatka:
- sałata lodowa, 
- suszone pomidory, 
- papryka, 
- ser feta, 
- parę oliwek, 
dressing:
- 4 łyżki oliwy, 
- 1 łyżka musztardy, 
- 1 łyżka musztardy francuskiej, 
- 1 łyżka octu winnego, 
- 1,5 łyżki miodu.

Kaszę jaglaną przelać obficie zimną, a następnie wrzącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. 5 jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Do kaszy dodać starte jajka i 1 jajko surowe, podsmażoną cebulę z czosnkiem, startą mozzarellę, szczypiorek i przyprawy. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. 
W tym czasie przygotować sałatkę. Sałatę lodową porwać na kawałki, ułożyć na niej suszone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, ser feta i oliwki. Przygotować dressing - wszystko wrzucić do słoiczka, dobrze wstrząsnąć i polać sałatę.
Podzielić na 8 części i uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto. Podawać z sałatą. 


3 komentarze: