4 listopada 2014

Panierowana mozzarella z pieczonymi pomidorkami

Lubię mozzarellę, zresztą ogólnie lubię sery i serowa dziewczyna ze mnie ;) Przeglądając nową książkę Ani Starmach natknęłam się na te apetyczne kuleczki, które odczekały swoje na liście "do zrobienia" i w końcu przyszła na nie pora ;) Smak zdecydowanie spełnił nasze oczekiwania. Polecam! 

Potrzebujemy (2 porcje): 
mozzarella:
- opakowanie mini kulek mozzarelli, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżki mleka, 
- 2 łyżki mąki pszennej, 
- 3 łyżki bułki tartej, 
- 1 łyżka tymianku, 
- sól, 
- pieprz,
- olej do smażenia, 
pomidorki:
- pomidorki koktajlowe, 
- 1 ząbek czosnku, 
- tymianek, 
- oliwa z oliwek.  

Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki. Pomidorki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na nie czosnek, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika, na ok. 20min na 180st. 
Przygotować 3 małe miseczki. Do jednej wsypać mąkę, z dużą szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej wbić jajko i dodać mleko - rozmieszać. Do trzeciej dodać bułkę tartą i tymianek. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Kulki obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym (głębokim) oleju, aż staną się złociste. 
Podawać z pomidorkami. 

2 komentarze:

  1. Kusisz, dziewczyno, kusisz! A to na pewno ma mnóstwo kalorii!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takiej mozzarelli, musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń