5 listopada 2014

Sałatkowo: z sezamowym kurczakiem

I kolejna pozycja z bloga Pauliny wykonana, sprawdzona i... czegoś nam brakło - dressingu. Kurczak jest dobry, ale całość... zła nie jest, ale konieczny jest jakiś dressing!! 

Potrzebujemy (3 porcje): 
- 1 filet z kurczaka, 
- sałata masłowa (lub mix sałat - jak kto woli),
- pomidorki koktajlowe, 
- kukurydza konserwowa (ok. 4 łyżki), 
- mała czerwona papryka, 
- ok. 5 łyżek sezamu, 
- 1 łyżka miodu, 
- sól, 
- curry, 
- słodka papryka, 
- tymianek.

Pierś umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w łyżce miodu i przyprawach (sól, curry,m, słodka papryka, tymianek) i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso obtoczyć w sezamie, włożyć do rękawa do pieczenia i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 190st ok. 20min. 
W międzyczasie sałatę umyć, pokroić na drobniejsze części i ułożyć na talerzu. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cienkie paski i położyć na sałacie. Pomidorki umyć, przekroić na pół i ułożyć na warzywach. Kukurydzą posypać całość. Dodać upieczonego kurczaka i gotowe! 

1 komentarz: