15 listopada 2014

Zapiekane płatki ryżowe

Śniadanie inne niż zwykle. Tylko w weekendy mogę pozwolić sobie na śniadania, które wymagają ode mnie poświęcenia im większej ilości czasu. Zazwyczaj niestety poranne zbieranie się do pracy wyklucza fantazjowanie na talerzu :) Smakują trochę jak....hmmm sernik wiedeński :) Następnym razem dodam jednak jeszcze więcej miodu. Przepis pochodzi z tej strony.

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 30g płatków ryżowych, 
- 100ml mleka, 
- 1 jajko, 
- 150g jogurtu naturalnego, 
- 2 łyżeczki miodu, 
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek), 
- ziarenka z 1/3 laski wanilii.

Płatki ryżowe ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia. Jajko zmiksować z jogurtem, miodem, budyniem, ziarnami wanilii, na końcu dodać ugotowane płatki ryżowe. Dobrze połączyć. Przełożyć do filiżanek, piec 30min w 180st. Podawać po przestudzeniu (jest bardzo gorące zaraz po wyjęciu!).


3 komentarze:

  1. takie śniadanie to ja rozumiem! uwielbiam wypiekać z samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jedzonko :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń