6 października 2015

Słodkie placuszki z mąki ryżowej

Ojjj... były wyśmienite :) Chrupiące i słodziutkie :) Myślę, że niejednemu niejadkowi by smakowały... :) Znalezione na Filozofii Smaku :)
Polecam!! :) 


Potrzebujemy:
- 100g mąki ryżowej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1,5 - 2 łyżki cukru, 
- 250g jogurtu naturalnego, 
- 1 jajko, 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
do podania: 
- dżem truskawkowy (lub inne...). 

W misce umieścić jogurt, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkiem i ekstraktem z wanilii. Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy jogurtowej. 
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką małe porcje masy i piec do zarumienienia z obu stron. Placuszki smażyć na małym ogniu. Podawać z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną...  


3 komentarze:

  1. Ty to potrafisz skusić... Musze się zaopatrzyć w mąkę ryżową.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Promyk - polecam, bo warto ;) Naleśniki z mąki ryżowej też polecam - znajdziesz je o tutaj :)

    http://niby-nic.blogspot.com/2015/06/sniadaniowe-ryzowe-nalesniki.html

    OdpowiedzUsuń