4 listopada 2016

Kanapkowo: krem orzechowo - czekoladowy

Krem orzechowo - czekoladowy a'la Nutella - od Nutelli mniej słodka, bardziej czekoladowa... i "zwarta" nie płynna. Niektózy stwierdzili, że jest lepsza niż oryginał ;) Polecam spróbować. Jak wykorzystam tą, chcę zrobić jeszcze bardziej dietetyczną :) 

Potrzebujemy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90%, 
- 90g cukru, 
- 60g orzechów laskowych, 
- 70g masła, 
- 100g mleka. 

Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować 10sek./obr.10. Dodać orzechy laskowe i rozdrobnić 15sek./obr.10. Dodać czekoladę i rozdrobnić 15sek./obr.8. Dodać masło w kawałkach i mleko, ucierać 3min/50st./obr.2. Przelać do słoika, szczelnie zamnąć i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce ok. 2 - 3 tygodni. 


1 komentarz: