3 listopada 2016

Maślane bułeczki

Pyszne, lekko słodkie, maślane... z kruszonką. Dobre nawet na drugi dzień! :) Polecam!! :) 

Potrzebujemy (8szt.):
- 50g cukru, 
- 3/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 
- 25g świeżych drożdży, 
- 125g mleka, 
- 1 żółtko, 
- 40g masła, 
- 250g mąki pszennej, 
kruszonka: 
- 2 łyżki mąki, 
- 1 łyżka cukru, 
- 1 łyżka roztopionego masła,
dodatkowo: 
- roztrzepane jajko.

Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. 2min30sek./50st./obr.4. Dodać żółtko, masło i mąkę. Wyrobić ciasto 1min30sek/interwał. Ciasto przełożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Przygotować kruszonkę: roztopione masła wymieszać z mąką i cukrem. Uformować kulkę, zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować bułeczki i układać na blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Kulkę kruszonki wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce. Posypać bułeczki. Piec 20 - 25min w 200st. 

2 komentarze: