11 listopada 2016

Sernik rosa

Zachwalany przez wszystkich i piękny... :) Rzeczywiście piękny i wyszła rosa :) :) W smaku - najpierw mnie nie zachwycił, ale na drugi dzień jest naprawdę dobry ;) Super deser do kawki ;) Niestety zdjęcie nie najlepszej jakości...ale szybko musiałam go spróbować... ;) 

Potrzebujemy (blacha ok.30x40cm):
spód: 
- 125g masła, 
- 30g cukru, 
- 1 jajko, 
- 1 żółtko, 
- 250g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego, 
- 5 żółtek, 
- 250g cukru (ja dałam 200g), 
- 2op budyniu waniliowego (proszek), 
- 650g mleka, 
- 120g oleju, 
pianka: 
- 6 żółtek (pozostawionych z ciasta i masy serowej), 
- szczypta soli, 
- 100g cukru. 

Piekarnik nagrzać do 180st. Blachę natłuścić masłem. Do naczynia miksującego wsypać 100g cukru i rozdrobnić 10sek./obr.10. Wysypać i przełożyć do innej miseczki. Do naczynia miksującego dać masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 1min./interwał. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód blachy. Naczynie umyć i osuszyć. Dodać twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko i olej. Zmiksować 3min./obr.6. Masę wylać na ciasto i piec 50min. w 180st. - po ok.35/40min zmniejszyłam temp. do 160st, bo mi się przypalało z góry. 
Naczynie dokładnie umyć i osuszyć. Założyć motylek. Ok. 10min przed końcem pieczenia do naczynia miksującego wlać białka i szczyptę soli. Ubijać 4min./obr.4. Następnie - stopniowo dodając na początku zmiksowany cukier ubijać kolejne 2min./obr.4. Piankę wyłożyć na wierzch ciasta i piec 10min w 180st, aż się zarumieni. Potrzymać chwilkę w wyłączonym piekarniku i wyciągnąć do wystudzenia. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam go! Jest taki elegancki :)
    Tobie wyszedł wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń