18 sierpnia 2014

Gofry

Specjalnie dla pociech, które przyjechały odwiedzić ciocię (czyli mnie :P) przygotowałam dzisiaj gofry. 
Przepis dostałam dawno temu od Justyny - która również prowadzi bloga, choć nie kulinarnego :) Jest już sprawdzony, bo nie raz powtarzany. Polecam! 

Potrzebujemy:
- 300g mąki pszennej, 
- 0,5l mleka,
- 2 jaja,
- cukier wanilinowy,
- 50g masła,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru pudru.

Masło stopić i troszkę ostudzić. Mąkę, sól, cukry, proszek do pieczenia, żółtka i mleko zmiksować, na końcu dodając stopione, wystudzone masło. 

Z białek ubić pianę dodając odrobinę soli (wtedy się szybciej ubija), a gdy będzie gotowa dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. 
Piec ok. 6-7 minut.   

Podawać z bitą śmietaną, owocami lub po prostu z cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Potwierdzam! Gofry wychodzą przepyszne.:) Ale chyba masz nową gofrownicę?

    OdpowiedzUsuń